Paljujen suosion kasvuun on suurelta osaltaan vaikuttanut hintojen lasku tarjonnan kasvaessa. Muutenkin valikoima on laajentunut. Palju on eräänlainen allas, jota varten tontille ei tarvitse tehdä perustuksia, eikä kaivaa kuoppaa paljun asentamiseksi. Paljuja kutsutaan myös kylpytynnyreiksi, minkä lisäksi markkinoidaan saunapaljuja. Suomessa paljuja arvioidaan olevan jo 30 000- 40 000 kappaletta. Uusille tonteille niitä varten piirretään valmiita sijoituspaikkoja.

Suomalaisten sosiaalinen saunakulttuuri ja vesistöjen runsaus ovat pedanneet paljuille tilausta, sillä vesielementti ja seurustelu liitetään luontevasti yhteen. Toisaalta paljuissa rentoudutaan yksinkin, korkeintaan perheen kesken. Ne vievät vähemmän tilaa kuin uima-altaat ja tarvittaessa toimittavat porealtaankin virkaa. Palju sopii suomalaisen säähän myös huomattavasti paremmin kuin perinteinen uima-allas, sillä paljussa voi rentouta ulkona myös pakkasella. Monikäyttöisen paljun helppous ja käytettyjen paljujen lisääntyminen markkinoilla ovat tuoneet paljut monien sellaistenkin ulottuville, jotka vielä muutama vuosi sitten eivät olisi taloudellisista syistä voineet panostaa paljun hankintaan.

Paljujen valikoima ja tärkeimmät seikat paljun valitsemisessa

Suurimmaksi osaksi paljut ovat puulämmitteisiä, joten niiden sijainnissa on huomioitava paloturvallisuus. Sähkölämmitteisten paljujen kohdalla on muistettava vikojen mahdollisuus, joten turvaväli rakennuksiin on säilytettävä sähkölämmitteistenkin paljujen osalta. Paljut valmistettiin aiemmin puusta. Hygienia- ja kestävyyssyistä materiaali on vaihtunut muoviin, lasikuituun ja alumiiniin.

Palju täytetään vedellä, joten paljun hankintaa suunnitellessa on tärkeää ennalta päättää, mitä tehdään parhaimmillaan 1500 litralle käytettyä vettä paljuilun jälkeen. Yleensä paljun vesi käytetään vain kerran, jolloin siihen ei lisätä kemikaaleja, joten käyttövesi voidaan laskea suoraan vesistöön tai ojaan. Niissä paljuissa, joissa vesi hyödynnetään uudelleen, puhdistetaan paljun sisältö samalla tavoin kuin uima-altaat. Kemikaalipitoista vettä ei voida päästää luontoon, joten palju on tyhjennettävä viemäriin.

Paljun suosio selittyy Suomen sääolosuhteilla

Vesi on Suomessa olennainen elementti. Ilmaston vuoksi Suomessa päästään nauttimaan vesistöistä valitettavan lyhyitä ajanjaksoja vuodessa, mutta palju on käytettävissä ympäri vuoden. Kuumina kesinä paljussa istuskelu viilentää ja raikastaa piristävästi. Syksyn saapuessa ulkoilmasta nautitaan pitempään, jos palju on katettu. Silloin lämmitetyssä vedessä on tunnelmallista viettää aikaa sadesäälläkin. Ukkosella paljua ei kuitenkaan tule käyttää. Talvella kovatkaan pakkaset eivät vie iloa paljuilusta, sillä vedessä tarkenee hyvin, vaikka päätä suojaisikin villapipo. Paljussa rentoutuminen ja saunominen mielletään myös yhteen hyvin usein, onhan Suomi saunojen luvattu maa. Erityisesti talvella, keskellä kovimpia pakkasia, paljun ja saunomisen antama lämpö ja rentoutuminen on erittäin tervetullutta monelle suomalaiselle.

Palju on kätevämpi kuin kiinteä allas

Paljun parhaita puolia on sen kätevä siirrettävyys, jonka ansiosta paljun voi halutessaan vuokrata lyhytaikaiseenkin käyttöön. Paljun voi siirtää paikasta toiseen hyvin helposti, sillä siirtämiseen tarvitaan vain henkilöauto vetokoukulla. Muun muassa tästä syystä palju onkin saanut osakseen paljon suurempaa suosiota kuin uima-altaat, joita ei noin vain lähdetäkään siirtämään mökille viikonlopuksi. Palju toimii vetonaulana juhlissa ja sen ympärille on helppoa rakentaa kokonaisia yleisötapahtumia. Suurimpiin malleihin mahtuu kahdeksasta kymmeneen käyttäjää samanaikaisesti, joten se sopii erinomaisesti kaikenlaisiin juhliin ja tapahtumiin. Palju voidaan periaatteessa sijoittaa rantatontin näköalapaikalle yhtä hyvin kuin kaupunkialueellekin, esimerkiksi kerrostalon pihaan. Turvallisuutta tulee aina noudattaa paljun käytön suhteen, silloinkin kun se ei ole käytössä.

Paljun suhteen on noudatettava turvallisuusmääräyksiä ja tarkkuutta

Paljun käyttöön liittyy muutamia seikkoja, jotka ovat monelle jo itsestään selvyyksiä, mutta jotka saattavat unohtua helposti esimerkiksi juhlien lomassa. Yksi yleisimmistä virheistä on se, että samaa vettä käytetään yhä uudelleen ja uudelleen. Paljun vesi tulisi vaihtaa riittävän usein, muuten bakteerit ja muu kasvusto alkavat lisääntyä vedessä tehden siitä käyttökelvotonta. Vesi menee jo yhden käyttökerran jälkeen likaiseksi, joten se tulisi vaihtaa aina ennen uutta kylpemishetkeä. Jos paljussa kuitenkin halutaan käyttää samaa vettä kerta toisensa jälkeen, sitä tulisi hoitaa samalla tavalla kuin uima-allasta, eli suodattaa vettä ja lisätä siihen kemikaaleja.

Paljun käyttöohjeet on luettava huolellisesti ennen käyttöön ottamista ja ne annetaan aina mukaan vaikka palju olisikin vain vuokralla. On hyvin tärkeää muistaa, että paljua ei tule lämmittää ennen kuin se on täytetty vedellä, sillä muuten tuloksena saattaa olla kamiinan sulaminen, joka taas johtaa koko paljun sulamiseen. Kun paljua ei käytetä, se on ehdottomasti muistettava peittää kannella. Paikoissa, joissa pienet lapset voivat päästä paljuun, pelkkä kannen käyttö ei välttämättä riitä, vaan palju olisi aina syytä tyhjentää.

Koska paljua käytetään hyvin usein juhlien yhteydessä, on syytä muistaa, että vedessä olemiseen ja alkoholin käyttöön liittyy aina riskitekijöitä. Tässäkin asiassa kannattaa siis pitää järki päässä ja välttää ylimääräisiä riskejä. Myös lasten kanssa on oltava tarkkana, eikä pieniä lapsia saisi koskaan päästää paljuun ilman valvojaa tai aikuisen ihmisen läsnäoloa.

Paljuja voi myös vuokrata

Toisinaan oman paljun ostaminen ei houkuttele tarpeeksi, tai sille ei yksinkertaisesti ole käyttöä vuoden ympäri. Paljun rentouttavista vaikutuksista voi kuitenkin päästä nauttimaan hetkellisesti, sillä paljuja voi myös vuokrata. Paljun vuokraus voi tulla kuvioihin esimerkiksi silloin kun kyse on polttareista, syntymäpäivistä, pikkujouluista, vuosipäivistä, tai haluat muuten vain hemmotella itseäsi ja ystäviäsi esimerkiksi mökkiviikonlopulla. Vuokrattavia paljuja on erilaisia ja ne siirretään autolla haluaamasi paikkaan. Paljuihin voi myös tilata lisäjärjestelmiä, kuten pore- tai hierontajärjestelmän, jotka tekevät rentoutumishetkestä entistäkin nautinnollisemman.

Paljuja voi vuokrata joko yhdenksi vuorokaudeksi tai vaikkapa viikonlopuksi. Hinnat vaihtelevat yrityksestä riippuen ja myös vaihtelevat sen mukaan, onko kyseessä arkipäivä, viikonloppu tai juhlapyhä. Esimerkiksi juhannuksen ja uudenvuoden aikoihin paljujen vuokraus on erittäin suosittua, jolloin hinnat nousevat myös sen mukaisesti. Paljun voi myös hakea itse ja säästää samalla mahdollisia ylimääräisiä toimitusmaksuja, sillä sen saa paikasta toiseen helposti henkilöauton perässä vetämällä.