Paljujen suosion kasvuun on suurelta osaltaan vaikuttanut hintojen lasku tarjonnan kasvaessa. Muutenkin valikoima on laajentunut. Palju on eräänlainen allas, jota varten tontille ei tarvitse tehdä perustuksia, eikä kaivaa kuoppaa paljun asentamiseksi. Paljuja kutsutaan myös kylpytynnyreiksi, minkä lisäksi markkinoidaan saunapaljuja. Suomessa paljuja arvioidaan olevan jo 30 000- 40 000 kappaletta. Uusille tonteille niitä varten piirretään valmiita sijoituspaikkoja.

Suomalaisten sosiaalinen saunakulttuuri ja vesistöjen runsaus ovat pedanneet paljuille tilausta, sillä vesielementti ja seurustelu liitetään luontevasti yhteen. Toisaalta paljuissa rentoudutaan yksinkin, korkeintaan perheen kesken. Ne vievät vähemmän tilaa kuin uima-altaat ja tarvittaessa toimittavat porealtaankin virkaa. Monikäyttöisen paljun helppous ja käytettyjen paljujen lisääntyminen markkinoilla ovat tuoneet paljut monien sellaistenkin ulottuville, jotka vielä muutama vuosi sitten eivät olisi taloudellisista syistä voineet panostaa paljun hankintaan.

Paljujen valikoima ja tärkeimmät seikat paljun valitsemisessa

Suurimmaksi osaksi paljut ovat puulämmitteisiä, joten niiden sijainnissa on huomioitava paloturvallisuus. Sähkölämmitteisten paljujen kohdalla on muistettava vikojen mahdollisuus, joten turvaväli rakennuksiin on säilytettävä sähkölämmitteistenkin paljujen osalta. Paljut valmistettiin aiemmin puusta. Hygienia- ja kestävyyssyistä materiaali on vaihtunut muoviin, lasikuituun ja alumiiniin.

Palju täytetään vedellä, joten paljun hankintaa suunnitellessa on tärkeää ennalta päättää, mitä tehdään parhaimmillaan 1500 litralle käytettyä vettä paljuilun jälkeen. Yleensä paljun vesi käytetään vain kerran, jolloin siihen ei lisätä kemikaaleja, joten käyttövesi voidaan laskea suoraan vesistöön tai ojaan. Niissä paljuissa, joissa vesi hyödynnetään uudelleen, puhdistetaan paljun sisältö samalla tavoin kuin uima-altaat. Kemikaalipitoista vettä ei voida päästää luontoon, joten palju on tyhjennettävä viemäriin.

Paljun suosio selittyy Suomen sääolosuhteilla

Vesi on Suomessa olennainen elementti. Ilmaston vuoksi Suomessa päästään nauttimaan vesistöistä valitettavan lyhyitä ajanjaksoja vuodessa, mutta palju on käytettävissä ympäri vuoden. Kuumina kesinä paljussa istuskelu viilentää ja raikastaa piristävästi. Syksyn saapuessa ulkoilmasta nautitaan pitempään, jos palju on katettu. Silloin lämmitetyssä vedessä on tunnelmallista viettää aikaa sadesäälläkin. Ukkosella paljua ei tule käyttää. Talvella kovatkaan pakkaset eivät vie iloa paljuilusta, sillä vedessä tarkenee hyvin, vaikka päätä suojaisikin villapipo.

Palju on kätevämpi kuin kiinteä allas

Paljun parhaita puolia on sen kätevä siirrettävyys, jonka ansiosta paljun voi halutessaan vuokrata lyhytaikaiseenkin käyttöön. Palju toimii vetonaulana juhlissa ja sen ympärille on helppoa rakentaa kokonaisia yleisötapahtumia. Suurimpiin malleihin mahtuu kahdeksasta kymmeneen käyttäjää samanaikaisesti. Palju voidaan periaatteessa sijoittaa rantatontin näköalapaikalle yhtä hyvin kuin kaupunkialueellekin vaikka kerrostalon pihaan. Turvallisuutta tulee aina noudattaa paljun käytön suhteen, silloinkin kun se ei ole käytössä.

Paljun suhteen on noudatettava turvallisuusmääräyksiä ja tarkkuutta

Paljun vesi tulisi vaihtaa riittävän usein. Muuten bakteerit ja muu kasvusto alkavat lisääntyä vedessä tehden siitä käyttökelvotonta. Paljun käyttöohjeet on luettava huolellisesti ennen käyttöön ottamista. Paljua ei tule lämmittää ennen kuin se on täytetty vedellä, sillä muuten tuloksena saattaa olla paljun sulaminen. Kun paljua ei käytetä, se on ehdottomasti muistettava peittää kannella. Paikoissa, joissa pienet lapset voivat päästä paljuun, pelkkä kannen käyttö ei välttämättä riitä, vaan palju olisi aina syytä tyhjentää.