Nainen istuu uima-altaan reunalla

Oma uima-allas on jokaisen lapsen ja myös monen aikuisen unelma. Ja kukapa ei haluaisi polskia uima-altaassa omalla pihallaan? Niin houkutteleva kuin ajatus onkin, tyrmää moni sen samoin tein liian hintavana ja haastavana projektina, jolloin omassa pihassa polskiminen jää vain kaukaiseksi haaveeksi, eikä sitä usein edes harkita oikeana mahdollisuutena. Ikioma uima-allas ei kuitenkaan ole ökyrikkaiden yksinoikeus, sillä altaita löytyy monesta eri hintaluokasta. Lisäksi pulikoimaan pääsee hankinnan jälkeen vuodesta toiseen, joten hintavammankin altaan voi ajatella pitkän tähtäimen sijoituksena.

Millainen piha uima-altaalle tarvitaan?

Uima-altaan rakentamiselle on pihassa harvoin muuta estettä kuin se, ettei tilaa ole tarpeeksi. Jos siis pihalla on riittävästi kokoa, saa altaan varmasti paikoilleen. Jos uima-allas on tarkoitus rakentaa pihaan, sujuu projekti helpoiten ja edullisimmin, jos maa on tasainen. Kallioinen piha ei ole este altaan rakentamiselle, mutta rahaa ja aikaa uppoaa tällöin enemmän. Pienemmälle pihalle tai budjetille puolestaan sopii parhaiten kevyempi, siirrettävä allas tai kylpytynnyri, joka ei vaadi pystyttäjältään myöskään rakennusmestarin tietotaitoa.

Sopiva allas jokaiseen pihaan

Allasvalintaa tehdessä on ensin pysähdyttävä miettimään, mitä toivoo valmiilta projektilta. Onko tavoitteena saada pihaan allas, jossa voi toden teolla pitää kuntoaan yllä uimisen ja vesijumpan merkeissä? Siintävätkö haaveissa ennemminkin rentouttavat hetket rankan päivän päätteeksi, vaikkapa poreiden hellässä hieronnassa? Olisiko paras vaihtoehto sittenkin lämpöisessä kylpytynnyrissä lilluttelu vuodenajasta ja lämpötilasta riippumatta? Eri allasvaihtoehdot eroavat toisistaan niin tarjoamiensa mahdollisuuksien, ylläpidon haastavuuden kuin hintojenkin puolesta, joten omien ja perheen toiveiden huolellinen pohtiminen ennen ostopäätöksen tekoa kannattaa.

Maan sisään tehdyssä uima-altaassa onnistuvat kuntouinti ja vesileikit

Erilaisista allasvaihtoehdoista hintavin ja työläin, mutta monen mielestä myös ehdottomasti palkitsevin vaihtoehto on maahan upotettu uima-allas. Maan sisään rakennettu allas on kestävä ja vankkarakenteinen vaihtoehto, jonka käyttöikä voi olla jopa kymmeniä vuosia. Se sopii aktiiviselle käyttäjälle, jolle allas ei ole lillumista vaan liikkumista varten. Pohjatyöt on allasta rakennettaessa syytä tehdä huolellisesti ja oikeaoppisesti, sillä muutoin vaarana on maan painamien rakenteiden vaurioituminen. Uima-allas vaatii myös säännöllistä huolenpitoa, jotta vesi pysyy uimakelpoisena.

Pohjatyöt on tehtävä kunnolla

Valitsitpa pihallesi sitten minkälaisen uima-altaan tahansa, on pohjatyöt tehtävä kunnolla. Uima-allasta ostaessasi myyjä antaa ostajalle selkeät ohjeet uima-altaan vaatimista pohjatöistä, jotka vaihtelevat riippuen siitä, minkälaisesta altaasta on kyse. Osa altaista koostuu tukevasta, itse kantavasta rungosta, mutta jos kyseessä on maahan upotettavasta altaasta, se voi vaatia valetun pohjan tai tukimuurin. Uima-altaan perustukset vaihtelevat riippuen altaasta ja ne suunnitellaan aina sen mukaan, minkälaisesta altaasta on kyse ja minkälaiselle pihalle se rakennetaan. Perus periaatteena on kuitenkin aina se, että pohjan täytyy olla tasainen, routimaton ja vettä läpäisevä.

Pohjatyöt on erittäin tärkeää tehdä oikeaoppisesti, joten jos sinulla itselläsi ei ole kokemusta asiasta, kannattaa kääntyä alan ammattilaisen puoleen. Hyvin tehdyt pohjatyöt takaavat sen, että maa ei pääse painamaan ja vahingoittamaan maahan upotettavien altaiden rakenteita. Uima-allasta vasten ei myöskään saa koskaan tulla kiviä.

Jos allas taas asennetaan maan pinnalle, tulee pitää huoli siitä, että alusta kestää varmasti altaan painon. Uima-allas, joka on täytetty vedellä, painaa tuhansia, ellei jopa kymmeniä tuhansia kiloja. Jotta altaan tyhjentämisen yhteydessä ei tule vastaan ongelmia, on myös tärkeää, että pihan salaojitukset ja sadevesiviemäröinnit ovat kunnossa.

Yleensä uima-altaan rakentaminen omalle pihalle ei vaadi erillistä rakennuslupaa, mutta usein siihen edellytetään toimenpidelupaa. Jotta vältyt ylimääräisiltä ongelmilta, on syytä kysyä asiaa suoraan oman kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta. Joissain tapauksessa altaan rakentaminen voi vaatia myös naapureiden suostumusta.

Kuinka paljon uima-allas tulee kaiken kaikkiaan maksamaan?

Se, kuinka paljon oma uima-allas ja sen käyttökustannukset tulevat maksamaan, riippuu sen varusteista. Jos haaveissa on valaistu ja lämmitetty uima-allas, se luonnollisesti nostaa kuluja. Valaistuksen saa kuntoon kuitenkin suhteellisen halvalla, etenkin jos käytössä ovat LED-valot.

Sähkönkulutus taas vaihtelee sen mukaan, kuinka suuresta altaasta on kyse ja millä tavoin allasta lämmitetään. Myös se, kuinka lämpimänä allasta pidetään ja kuinka kauan uintikausi vuodessa kestää, vaikuttaa altaan ylläpitokustannuksiin. Sähköä tarvitaan myös esimerkiksi altaan pohjan imurointiin ja veden suodattamiseen.

Jotta allasvesi pysyy puhtaana ja hygieenisenä, on siihen lisättävä kemikaaleja. Nämä kemikaalit tulevat maksamaan noin 50-200 euroa yhtä kesää kohden.

Rentouttavia kylpyjä porealtaassa

Ulkoporeallas on suurta uima-allasta edullisempi ja vaivattomampi vaihtoehto. Mikä parasta, se on käyttövalmis vuoden ympäri: avaa vain altaan kansi ja pulahda rentouttaviin poreisiin. Sopivan hemmotteluhetken voi valita nappia painamalla ja mukavalla istuimella kölliessä arkihuolet haihtuvat varmasti taivaan tuuliin. Vannoutuneelle uimarille porealtaasta ei juuri ole iloa, mutta rentouttavaa oleskelua altaaltaan haluaville kyseessä on nappivalinta. Hoitoonkaan ei uppoa suuremmin aikaa tai vaivaa, toisin kuin suurempien uima-altaiden tapauksessa.

Kylpytynnyri tarjoaa edullista pihapulikointia

Jos toiveissa on alkuinvestoinneiltaan edullinen allasvaihtoehto ja rento lilluminen lämpöisessä vedessä, kylpytynnyri on varteenotettava vaihtoehto. Puulla lämmitettävän tynnyrin käyttöön ei tarvita sähköä ja sen voi täyttää myös meri- tai järvivedellä, mikä tekee siitä loistavan vaihtoehdon myös mökkioloihin. Kylpemiset vaativat jonkin verran vaivannäköä, sillä allas on tyhjennettävä ja puhdistettava aina käytön jälkeen. Veden lämmittämiseen kuuluu siihenkin oma aikansa, joten aivan hetken mielijohteesta ei kylpyyn pääse. Kiireettömälle kylpijälle tynnyri tarjoaa kuitenkin rentouttavia hetkiä vuodenajasta riippumatta eikä suuri pihakaan ole välttämätön kompaktia allasta hankittaessa.

Turvallisesti uimaan

Valitsitpa sitten millaisen altaan tahansa, muista sen turvallinen käyttö. Uimaan menoa ei suositella yksin tai muiden tietämättä ja lasten vesileikkejä on aina syytä valvoa. Allas on myös hyvä peittää aina, kun sitä ei käytetä, jotta kukaan ei molskahda veteen vahingossa. Rentouttavia ja turvallisia polskintahetkiä!