Kukapa ei haluaisi polskia uima-altaassa omalla pihallaan? Niin houkutteleva kuin ajatus onkin, tyrmää moni sen samoin tein liian hintavana ja haastavana projektina, jolloin omassa pihassa polskiminen jää vain kaukaiseksi haaveeksi. Ikioma uima-allas ei kuitenkaan ole ökyrikkaiden yksinoikeus, sillä altaita löytyy monesta eri hintaluokasta. Lisäksi pulikoimaan pääsee hankinnan jälkeen vuodesta toiseen, joten hintavammankin altaan voi ajatella pitkän tähtäimen sijoituksena.

Millainen piha uima-altaalle tarvitaan?

Uima-altaan rakentamiselle on pihassa harvoin muuta estettä kuin se, ettei tilaa ole tarpeeksi. Jos siis pihalla on riittävästi kokoa, saa altaan varmasti paikoilleen. Jos uima-allas on tarkoitus rakentaa pihaan, sujuu projekti helpoiten ja edullisimmin, jos maa on tasainen. Kallioinen piha ei ole este altaan rakentamiselle, mutta rahaa ja aikaa uppoaa tällöin enemmän. Pienemmälle pihalle tai budjetille puolestaan sopii parhaiten kevyempi, siirrettävä allas tai kylpytynnyri, joka ei vaadi pystyttäjältään myöskään rakennusmestarin tietotaitoa.

Sopiva allas jokaiseen pihaan

Allasvalintaa tehdessä on ensin pysähdyttävä miettimään, mitä toivoo valmiilta projektilta. Onko tavoitteena saada pihaan allas, jossa voi toden teolla pitää kuntoaan yllä uimisen ja vesijumpan merkeissä? Siintävätkö haaveissa ennemminkin rentouttavat hetket rankan päivän päätteeksi, vaikkapa poreiden hellässä hieronnassa? Olisiko paras vaihtoehto sittenkin lämpöisessä kylpytynnyrissä lilluttelu vuodenajasta ja lämpötilasta riippumatta? Eri allasvaihtoehdot eroavat toisistaan niin tarjoamiensa mahdollisuuksien, ylläpidon haastavuuden kuin hintojenkin puolesta, joten omien ja perheen toiveiden huolellinen pohtiminen ennen ostopäätöksen tekoa kannattaa.

Maan sisään tehdyssä uima-altaassa onnistuvat kuntouinti ja vesileikit

Erilaisista allasvaihtoehdoista hintavin ja työläin, mutta monen mielestä myös ehdottomasti palkitsevin vaihtoehto on maahan upotettu uima-allas. Maan sisään rakennettu allas on kestävä ja vankkarakenteinen vaihtoehto, jonka käyttöikä voi olla jopa kymmeniä vuosia. Se sopii aktiiviselle käyttäjälle, jolle allas ei ole lillumista vaan liikkumista varten. Pohjatyöt on allasta rakennettaessa syytä tehdä huolellisesti ja oikeaoppisesti, sillä muutoin vaarana on maan painamien rakenteiden vaurioituminen. Uima-allas vaatii myös säännöllistä huolenpitoa, jotta vesi pysyy uimakelpoisena.

Rentouttavia kylpyjä porealtaassa

Ulkoporeallas on suurta uima-allasta edullisempi ja vaivattomampi vaihtoehto. Mikä parasta, se on käyttövalmis vuoden ympäri: avaa vain altaan kansi ja pulahda rentouttaviin poreisiin. Sopivan hemmotteluhetken voi valita nappia painamalla ja mukavalla istuimella kölliessä arkihuolet haihtuvat varmasti taivaan tuuliin. Vannoutuneelle uimarille porealtaasta ei juuri ole iloa, mutta rentouttavaa oleskelua altaaltaan haluaville kyseessä on nappivalinta. Hoitoonkaan ei uppoa suuremmin aikaa tai vaivaa, toisin kuin suurempien uima-altaiden tapauksessa.

Kylpytynnyri tarjoaa edullista pihapulikointia

Jos toiveissa on alkuinvestoinneiltaan edullinen allasvaihtoehto ja rento lilluminen lämpöisessä vedessä, kylpytynnyri on varteenotettava vaihtoehto. Puulla lämmitettävän tynnyrin käyttöön ei tarvita sähköä ja sen voi täyttää myös meri- tai järvivedellä, mikä tekee siitä loistavan vaihtoehdon myös mökkioloihin. Kylpemiset vaativat jonkin verran vaivannäköä, sillä allas on tyhjennettävä ja puhdistettava aina käytön jälkeen. Veden lämmittämiseen kuuluu siihenkin oma aikansa, joten aivan hetken mielijohteesta ei kylpyyn pääse. Kiireettömälle kylpijälle tynnyri tarjoaa kuitenkin rentouttavia hetkiä vuodenajasta riippumatta eikä suuri pihakaan ole välttämätön kompaktia allasta hankittaessa.

Turvallisesti uimaan

Valitsitpa sitten millaisen altaan tahansa, muista sen turvallinen käyttö. Uimaan menoa ei suositella yksin tai muiden tietämättä ja lasten vesileikkejä on aina syytä valvoa. Allas on myös hyvä peittää aina, kun sitä ei käytetä, jotta kukaan ei molskahda veteen vahingossa. Rentouttavia ja turvallisia polskintahetkiä!